Johanna skriver på Bokhora om e-bokens framtid, i en bloggstafett som initierats av Media Mötesplats Malmö. Ämnet har nu börjat stötas och blötas i internetsets digitala kvarnar, och självklart rekommenderar jag alla som inte har hängt med att börja göra det.
Jag brukar ju vanligtvis inte ägna mig åt Stora Mediefrågor här (jag viker oftast utrymmet åt ämnen som utdöda djur och andra personliga funderingar), men just i det här ämnet känner jag att jag vill säga en sak. Den som kan sin DJtv minns att ett färskt avsnitt ägnades åt just e-böcker. Jag var SÅHÄR nära att få medverka i detta DJtv-avsnitt, men blev nesligt rånad på mina minuter i rampljuset av en snarstucken Bonnier-anställd (som säkert inte ens jobbade med pressfrågor). Man fick tydligen inte filma inne i Bonnier-huset, inte ens på Konsthallens café (för övrigt menlös brunch och en imponerande trögtänkt och initiativlös personal).
Detta hindrade ju inte att jag drabbades av allehanda klarsynta tankar och idéer när jag satt där och åt mina ostlösa scones. Speciellt en tanke vill jag slänga ut här. Den har redan snuddats vid en del i kommentarstråden till ovan nämnda stafettpinneinlägg, men ingen har riktigt djupdykt. Den har att göra med bokläsandets analoga egenskaper.
Jag tänker mig att det inte har så mycket att göra med format, läsplattor och annat tekniskt huruvida den breda massan tar till sig e-boken eller ej. Detta tror jag främst är ett spörsmål för de redan frälsta. Jag tror att kärnan är att för en stor mängd människor så är en analog tillvaro starkt sammanlänkad med avkoppling. Visst, det finns vissa (inga namn nämnda) som inte kan tänka sig något bättre själabalsam än några timmars umgänge med internet, men för väldigt, väldigt många är att koppla ner = koppla av. Bort med mobilen, bort med datorn, bort med mediebrus och annat som "stör". Bastubad, skogspromenader, fikastunder själv eller tillsammans. Och så en god bok. Bokläsningens avkopplande egenskaper tror jag gör att en ansenlig mängd människor helst sätter den i ett analogt sammanhang. Där är den inte helt i samma liga som t.ex. musiklyssnandet, som ju alltid har krävt någon form av tekniskt hjälpmedel.
Frågan blir således, som nog redan konstaterats, större än bara böcker. Det blir en fråga om huruvida den breda massan kommer att hålla fast vid digitala informationsflöden och kanaler som något som i längden är stressande och som något man bör "vila ifrån", eller om den kommer att sälla sig till den (helt uppenbart redan växande) skaran som tycker att uppkoppling = avkoppling. Bara för att den sistnämnda gruppen växer nu betyder det ju inte att det kommer att vara så för alltid.
Eller?
---
UPPDATERING:
Johannas stafettpinne har inspirerat löpare överallt; Fredrik, Daniel (som nu kommit med en välformulerad och ytterst läsvärd sprint) och undertecknad har fått sällskap av Isobel, Jonas och e-boksidan. Kommentarstrådarna sjuder dessutom av aktivitet, särskilt på Bokhora.
Run like the wind!
Musik har ju också genom alla tider ansetts vara avslappnande i sig.
Och är det verkligen så att uppkoppling = avkoppling? Är det inte snarare så att den uppväxande genenerationen ser uppkoppling som en totalt integrerad och naturlig del av sitt liv överhuvudtaget?
Posted by: Daniel Åberg | 2009-07-14 at 14.54
Mjo, men när det gäller musik så var mitt argument att musiklyssnande (och då pratar vi alltså om privat/hemmakonsumtion och inte konserter) alltid har krävt ett tekniskt hjälpmedel. Inskolningen i en heldigital konsumtionsform torde därför vara betydligt mildare - musiklyssning har aldrig varit analog på samma sätt som bokläsning.
Den sista frågan är betydligt kvistigare, och jag lämnade den avsiktligen lite obesvarad. Men absolut, jag tänkte när jag hade publicerat inlägget att jag skulle skrivit "uppkoppling = naturligt eller till och med avkopplande?". Visst, våra mammor och pappor, som ofta är "teknikskeptiker" kommer kanske att dö av en efter en och ersättas av digitala urinvånare som tycker att ständig uppkoppling är lika naturligt som att det finns trottoarer att gå på. Men min fråga var lite om "digital utmattning" verkligen är en generationsfråga, eller om medietröttheten kommer att hugga tag även i yngre generationer och göra att också de, i större eller mindre utsträckning, söker sig bort från digitala flöden för att "vila"?
Jag är själv gärna uppkopplad och tycker inte att den digitala världen är stressande på något sätt, men jag kan samtidigt verkligen uppskatta analoga sammanhang och situationer oerhört. Jag blir inte (som en del andra - EHUM) stressad av att inte vara uppkopplad. Och kanske är boken en sådan outpost vars analoga egenskaper folk kommer att hålla fast vid, inte av motvilja mot det digitala utan just för att de uppskattar dem.
Posted by: Josefine | 2009-07-14 at 15.11
Men varför måste analogt liv ställas som en motsats till ett digitalt? Jag har de senaste dagarna gått omkring och fantiserat om att sitta på en avlägsen kobbe i Ålands skärgård och skriva den tredje romanen, något som känns som en väldigt traditionell analog miljö. Men inte för ett ögonblick har jag tänkt mig att det skulle ske utan åtminstone tillgång till mobilt bredband. Varför ska jag behöva välja?
Posted by: Daniel Åberg | 2009-07-14 at 15.55
Men nu pratade vi väl från början om ett format kontra ett annat? e-böcker kan väl inte slå igenom på riktigt bred front om inte konsumenterna i större utsträckning föredrar dem istället för den traditionella pappersboken? På samma sätt som digitala ljudfiler ersätter fysiska lagringsmedia när det gäller t.ex. musik? Eller tänker du att det finns utrymme för både pappersboken och e-boken att blomstra lika mycket (OBS inte en retorisk fråga, jag undrar på riktigt)?
Jag menar inte att man måste välja antingen ett "analogt" eller ett "digitalt" liv. De flestas liv innehåller (och kommer ju att innehålla) en varierande blandning av båda. Men när det gäller konsumtion är väl det vitala just det - att man som konsument väljer.
Posted by: Josefine | 2009-07-14 at 16.12
Jag är helt med på att e-boken behöver omfamnas av konsumenterna rejält innan den kommer att ta fart, men kanske måste de inte föredras överlag, utan främst inom vissa nischer till en början – som studentlitteratur och faktaböcker, exempelvis. Och därifrån blir det en naturlig brygga till att man börjar läsa skönlitteratur på dem också. Det är ju en möjlig variant i alla fall.
Kan de blomstra lika mycket? Hm, riktigt svår fråga faktiskt. Det beror ju på hur man menar. Även om en ökad e-boksförsäljning till en början inte kannibaliserar på de fysiska böckerna ...
http://publit.se/publitbloggen/?p=255
... så känns det ju oundvikligt att de förr eller senare kommer att börja göra det, det bör ju finnas en tipping point någonstans. Men det behöver ju i sig inte betyda att förlagen förlorar pengar, eftersom de ju slipper tryck-, frakt- och lagerkostnader när upplagorna minskar, exempelvis. Kan de fortfarande få ekonomi i i pappersböckerna, fast med en lägre omsättning, så är det ju fortfarande på något sätt en blomstrande marknad. Även om det väl inte riktigt är vad förlag vill höra i sådana här vinstmaximeringsdrivna tider.
Och med det där med analogt och digitalt som jag skrev handlade helt enkelt bara om att jag tycker att så många sätter olikstecken mellan de orden. För mig är det helt naturligt att fortsätta ha tillgång till mitt digitala liv även i en miljö som ses som traditionellt analog (som en somrig skärgårdskobbe). Jag förstår verkligen inte det här med att "logga ut" under semesterveckorna som så många ägnar sig åt. Visst, jag struntar i att läsa jobbmejlen, men varför ska jag koppla bort halva mitt liv bara för att gräset är grönt ute?
Posted by: Daniel Åberg | 2009-07-14 at 18.38
Fortsätter på ämnet analogt och digitalt: precis, det är ju det jag menar. Du har valt. Du trivs mycket bra med en ständigt uppkopplad tillvaro (oavsett geografisk plats) och därför blir steget till bokläsning i sagda uppkopplade digitala tillvaro kanske inte särskilt stort. Men som du själv sa så är det "logga ut" som gäller för många under ledigheten (oavsett om man sitter och häckar på ett skär i ytterskärgården eller slasar omkring i nån park i stan). Dessa människor är förmodligen inte kategoriskt "emot internet", men kanske vill de kunna välja och skapa en egen balans mellan analogt och digitalt som känns behaglig just för dem. Och min tanke var att kanske står boken, och läsning, för många som en symbol för en analog tillvaro i en av sina trevligare och mest avkopplande former.
Jag känner att det nu kan vara på sin plats att inflika att jag inte alls är emot e-böcker (tvärtom) och jag instämmer med eftetryck din teori att de förmodligen har en alldeles extra ljus framtid (åtminstone initialt) hos t.ex. student- och facklitteraturen. Tänk om man hade kunnat få all sin kurslitteratur i en läsplatta när man själv gick på uni. BRILJANT!
Posted by: josefine | 2009-07-15 at 00.00