« Chitchat | Main | Man har väl vant sig »

2005-04-08

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Tufft! Hela HK kommer stirra på sina TV-apparater när du uppenbaras och bara "oooh, she so clevel"! Hoppas du kan roffa åt dig en Maggie Cheung, det vore det coolaste! Och varför får man inte spela mahjong?? Vad är det för konstig regel?

Jag vet! Det kommer bli succé. Tyvärr är jag ju värsta dåliga tävlingsmänniskan. Jag är aldrig bra när det gäller. Speciellt inte om det är på allvar och ´man verkligen kan vinna riktiga priser. En gång var jag och pappa med i "Trodde Du Ja!" i SVTs underhållningskarneval "7 till 9". Vi kunde vunnit en dator (det här var alltså typ när det här med cd-rom typ var helt nytt och sjukt coolt...), eller ett Playstation (!), men vi vann fyra tidningar och en skum långfilmsomklippt amerikansk version av 'Benjamin Syrsas Jul' på VHS. Så jag tänkte satsa på en cool, omaterialistisk inställning som ska stråla rakt ut genom TV-rutorna. Perfekt för ett TV-program som bygger på att med sina giriga turistfingrar roffa åt sig så mycket onödigt som möjligt på tid...

Mahjong är inte tillåtet för att det är så sjukt stort, och för att man spelar om pengar. I Kina finns det typ 'mahjong-slackers', som andra talar om med lite förakt (typ som vi talar om soffpotatisar som bara sitter hemma och zappar och spelar Playstation) eftersom de 'inte gör nånting'. Förutom att spela mahjong, förstås. Det anses typ vara lite korrumperande för arbetsmoralen. Fast jag tror att det där med pengarna är det tyngst vägande argumentet i universitetssammanhang, de vill väl inte att universitetstiden ska få studenterna att gå ner sig i gambling-träsket. Vilket de med största sannolikhet skulle göra om de fick spela hur mycket som helst, eftersom det är så sjukt beroendeframkallande...

Perfekt! Du är välkommen hit i Juni. Då börjar min semester forever. Jag har världens stora Mah-Jong i en väska. Meng är Tarzan. Vi kör enkronas, så ökar spänningen. Den som vinner bjuder på middag på stan. Pappa Mats o jag spelade mycket ihop, men med egna regler. HK reglerna är mysko, 'japan' lite mer 'distingerat'. Man ska sträva mot Seven Heavens Wonder o inte bara jaga ören med några futtiga tjao.

Jag vet!! När vi lärde oss att spela med I-club så var det enn kille som heter Florian som envisades med att göra 'mahjong' hela tiden - även fast han inte fick en enda poäng! Han tyckte att det var 'bättre att vinna iallafall'. Irriterande! Vi försökte spela häromdan bara med några utbytesstudenter, men vi slaktade spelet totalt. Det svåra är att öppna, vem som är vilken vind och vilket håll man går åt och vem som gör vad med tärningarna... och sen gick det där med poängräkningen inte så bra. Men det var nog för att det var väldigt blandat när vi lärde oss - det var en från mainland, en från HK och en från Singapore som tvistade om poängräkningen... så det var inte riktigt vårat fel. Men vi har lång väg kvar innan vi kan ta våra körkort.

Lugn, ingen lär sig nånsin Mah-Jong, alla gör olika och någon egentlig definition på SPELET finns inte. Enda försäkringen är att alltid ha 'manualen' framme. Annars blir man lurad av de blixtsnabba kineserna som säger 'så har vi alltid gjort här!' bara för att det råkar vara en momentan fördel. Vid minsta tvekan, upp med manualen. Jag har ett dator-Mah-Jong också. Man kan välja motståndare, tjäna massor mot idioterna. Bra i början. Vi tar det sen.
Jag har alltid tyckt att tjusningen ligger i de små detaljerna. I Singapore är de jätteslafsiga.
Bygger muren i 4 rader som inte ligger ihop tex. Inte ens i 90 deg vinkel. Kastar brickorna i en hög i mitten. Hemma la vi dom i räta fyrkanter, med början i ena hörnet och vända åt samma håll, så man snabbt kunde se vilka som gått. Ett äkta kinesiskt bröllop har en middag med minst 100 gäster som ingen har råd med. Middan börjar 1900. Kl 1500 senast anländer gästerna och går in i små rum och...just det, spelar Mah-Jong i timmar! Vinsten läggs i ett Red Packet som smygs ner i fickan på brudgummen eller dennes far. Sen kan man äta i frid. Förlorarna betalar mindre, ingen ser hur mycket det är i paketen. Och middan är säkrad. Bra va?

Det här verkar vara världens konstigaste spel.

Mahjong är världens mest logiska och tuffa spel. Det tuffa är för att det är exotiskt logiskt, typ 'du är the East Wind, du är North' osv, och för att man samlar bambu och drakar och sånt.

Det där med raka murar... vi körde inte heller helt symmetriskt, men det var mest för att bordet var runt och det inte fick plats. Men det där att lägga brickorna i spikraka armérader i mitten känns ju lite väl... däremot tycker jag absolut att mahjong-bröllop är något som borde importeras till Sverige. Vilket koncept!

Meh! Har du aldrig lirat mah jong Gabe? Det måste vi råda bot på i sommar. Det är, precis som José säger, värsta spelet.

Mmmmmm... sommar...

jaaaaaaaa!

The comments to this entry are closed.

Josefine Hådell

Blog powered by Typepad
Member since 08/2004